Badanie Nastroje branży turystycznej
Celem badania nastrojów pomorskiej branży turystycznej jest ocena stanu sektora turystycznego.
Zakończyła się selekcja lokali wyróżnionych przez znany i ceniony na świecie „Przewodnik Michelin”. Na podstawie weryfikacji i ocen inspektorów w sumie w Trójmieście otrzymaliśmy 13 rekomendacji Michelin oraz cztery wyróżnienia Bib Gourmand.
Na zdj. (od lewej): Ekipa Butchery & Wine oraz Piotr Ciomek z Oberży 86 (fot. Butchery & Wine i Zygmunt Gołąb)
Pierwszą gwiazdkę w historii Trójmiasta otrzymała restauracja Arco by Paco Perez, która mieści się na 33. piętrze budynku Olivia Star w Gdańsku. Ale Gdynia też ma powód do świętowania. Na liście rekomendacji Michelin znalazły się dwie nasze restauracje:
Obie restauracje mieliśmy okazję odwiedzić w cyklu „Rozsmakuj się #wGdyni”, który przygotowywaliśmy wraz ze Szlakiem Kulinarnym Centrum Gdyni.
„Przewodnik Michelin” pojawia się na rynku od 1900 roku i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie. Stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Dołączenie Pomorza potwierdza silną markę Polski na kulinarnej mapie Europy. Turyści coraz częściej wybierają nasz kraj jako swój cel podróży właśnie ze względu na bogatą ofertę gastronomiczną.
Laureatom i wyróżnionym serdecznie gratulujemy!
Gdynia i jej możliwości w pigułce!